Deze week is Alexander Klöpping, CEO van Blendle, te gast. Klöpping is inmiddels een bekende naam voor het Nederlandse publiek dankzij zijn waardevolle bijdrages aan het digitale medialandschap. Hij richtte op zijn 16e al zijn eerste bedrijf op ‘The Gagdet Company’. In zijn carrière werkte hij voor tv, kranten en online magazines. In 2014 richtte hij mediasite, Blendle, op. Naast het runnen van de digitale nieuwskiosk, deelt Klöpping zijn ideeën en visie in columns, Tweets en op het podium als spreker. We spraken hem over zijn Blendle, kwaliteitsjournalistiek en leiderschap.
Beste Content van Matthijs Tielman (1.00)
Dr. Elon & Mr. Musk: Life Inside Tesla’s Production Hell (Ex-)werknemers vertellen over hun persoonlijke ervaringen met Elon Musk gedurende het proces van Tesla Model 3.
Beste podcast volgens Alexander Klöpping (4.10)
‘De Brand in het Landhuis’ is een podcastserie van NPO Radio 1, gemaakt door Simon Heijmans. Het verhaal gaat over het leven en de dood van grootgrondbezitter Ewald Marggraff. Hij kwam op 7 december 2003 om bij een brand in zijn landhuis. Na zijn dood verdween al zijn geld en er is geen spoor te bekennen van de schilderijen uit zijn collectie. In deze serie gaat Heijmans op zoek naar de waarheid achter dit mysterie.
Nieuws (5.39)
Verschuivingen in de markt: Talpa Network koopt Brand New Telly en Sanoma begint Sanoma Sync.
‘Advertising is in crisis, but it’s not because it doesn’t work.’ Marketingbedrijven beslissen steeds vaker op basis van data en vergeten de emotie en psychologie.
Verschillende merken brengen opvouwbare telefoons op de markt. Wordt dit een succes?
Interview gast (21.33)
Ik vind het een moeilijkere situatie als een overheid gaat beslissen welke informatie wel en niet doorgegeven moet of mag worden, dan dat Mark Zuckerberg het voor het zeggen heeft. Het blijft weliswaar een keuze uit twee kwaden.
Ik blijf vanuit zakelijk perspectief liever weg bij gratis content met advertising er omheen. Daar is al heel veel van en je moet van goede huizen komen om daarmee te concurreren. Het is een grote vijver. Ik ben liever een grote vis in een klein vijver dan andersom.
Blendle werkt op basis van betaalde content en het idee dat je een directe relatie hebt met je lezers. Kwaliteit is een belangrijke drager voor ons, anders zeggen mensen hun abonnement op.
Mensen helpen betere keuzes te maken is de reden dat goede journalistiek zo belangrijk voor mij is.
Je eigen merk voor ogen hebben zorgt ervoor dat je ambitie verder reikt dan de zon.
2018 was voor Blendle vooral het jaar van de audio. We zijn begonnen met het voorlezen van artikelen. Dat is in 10 weken opgezet, van idee naar implementatie in de app. Uit onderzoek bleek dat mensen veel langer abonnee blijven op het moment dat ze een artikel kunnen luisteren, in plaats van lezen. Daarom lijkt het er nu op dat Blendle een transitie maakt van een tekstbedrijf naar een audiobedrijf. Daar zijn we dus enorm in aan het investeren. In de toekomst is het artikel direct te beluisteren en kun je klikken om de geschreven tekst te lezen. Dat is nu nog andersom.
Iedere drie maanden houden we drie dagen vrij. In deze dagen werken we aan dingen waar we behoefte aan hebben. Uit zo’n hackaton ontstaan veel features. Het bedenken van dergelijke elementen vind ik het leukst aan mijn baan.
Bij Blendle maakten we vooral wat we zelf wilden en niet altijd op basis van de vraag van de gebruikers. We dachten voor hen, maar dat is niet de juiste manier. Inmiddels checken we waar de echte fans behoefte aan hebben. Daar steken we nu heel veel tijd in.
Onze fans hebben de behoefte om verschillende perspectieven tegenover elkaar te zien. Zij willen uit hun filterbubbel stappen en ontdekken hoe andere mensen tegen bepaalde zaken aan kijken. Dat willen we in de toekomst faciliteren en toegankelijk maken.
Het momentum voor het Blendle-model is nooit beter geweest dan nu in de Verenigde Staten.
Het is mooi om iets te doen waar je hart ligt, maar als je iedere dag opstaat, dan is het niet altijd je hart dat spreekt. Dankzij mijn collega’s heb ik zin om naar mijn werk te gaan. Daarnaast heb ik er veel lol in om met een beetje vreemde mensen te werken, zoals de mensen bij Blendle. Ik waardeer ze heel erg!
Ik probeer mensen meer vrij te laten in mijn bedrijf. Voorheen deed ik aan micro-managing. Dat is een effectieve manier om talentvolle mensen weg te jagen, maar dat heb ik nu verbeterd. Het is lastig om dingen uit handen te geven als het over je kindje (Blendle) gaat. Gelukkig ben ik anderen meer gaan vertrouwen. Nu zie ik mensen groeien bij wie ik eerst op de rug zat. Het gaat nu beter dan dat ik ooit voor mogelijk had gehouden.
Een bedrijf runnen is heel eenzaam. Je bent weliswaar met veel mensen, maar er ligt veel druk op je schouders. Het is af en toe ook wel eng. Het is zwaar om dat alleen te dragen. Ik heb het lang geprobeerd om het alleen te doen, maar daar ben ik vanaf gestapt.
Op een gegeven moment verval je met je bedrijf in processen. Dat vind ik saai, want ik wil dat dingen met creativiteit gedaan worden. Daarom creëer ik graag chaos in interne meetings en kom ik met ideeën die af en toe indruisen tegen onze strategieën.
Beste content van Alexander Klöpping (54.18)
Een artikel van Kevin Roose over smartphoneverslaving. Hierin beschrijft hij zijn eigen smartphone-gebruik en wat je verliest, of mist, als je constant met je telefoon bezig bent.