Voor het zevende jaar op rij voert Wayne Parker Kent in samenwerking met Mediatest en Mediahuis het jaarlijkse Grote Jongerenonderzoek uit. Hierin worden 2500 jongeren in de leeftijd van 15 tot 35 jaar gevraagd naar hun interesses, blik op de media, het gebruik van kanalen, maatschappelijke thema’s en hoe zij tegen merken aankijken rondom deze maatschappelijke thema’s.
Download het Grote Jongerenonderzoek 2023 hier
Negatief sentiment rondom social media
Dat jongeren veel tijd op social spenderen, is geen verrassing. Wel zien we een groeiend negatief sentiment rondom social, en dan voornamelijk de inbreuk op het zelfvertrouwen. Zo voelt 30% van de jongeren zich wel eens onzeker, verdrietig of depressief na het gebruik van social media.
Jongeren brengen gemiddeld elke dag 4 uur door op social media. 93% op Whatsapp, 85% op Instagram, 84% op YouTube en 45% op TikTok. De verschillen per leeftijdsgroep hierin zijn goed te zien in de percentages. Slechts 13% vindt het belangrijk om veel likes te hebben.
Van bel-angst tot geen televisieaansluiting
Wat er in dit onderzoek ook nog duidelijk naar voren komt, is dat de bel-angst onder jongeren real is. 50% van de jongeren geeft aan dat ze hun vrienden en familie liever een appje sturen dan even opbellen. Daarin is niet meegenomen of dit ook over videobellen of voice notes gaat. Wel zien we dat vrouwen meer moeite hebben met bellen dan mannen, en ook dat het percentage bel-angst hoger ligt bij de jongere generatie jongeren dan de oudere.
Jongeren kijken geen tv meer? Dat ligt aan de definitie van televisie, want 85% betaalt wel voor streamingsdiensten. Gemiddeld kijken jongeren zo’n 3 uur televisie per dag, waarbij YouTube en streamingdiensten onder deze definitie vallen. Wel opvallend is dat steeds minder jongeren een reguliere televisieaansluiting (zoals Ziggo of KPN) hebben. Waar jongeren voor het nieuws steeds minder lijken willen te betalen, is dit voor streamingsdiensten juist andersom. Hier ligt dan ook een kans voor marketeers.
Social als voornaamste nieuwsbron
Bijna de helft (45%) van de jongeren haalt hun voornaamste nieuws van social media. Denk hierbij aan kanalen als NOSop3 of Nu.nl. Het is voor marketeers dan ook interessant om juist hierop in te spelen voor jongeren. Wees daar waar je doelgroep is. Alhoewel de wat oudere leeftijdsgroepen hun nieuws ook meer bij (digitale) kranten haalt, groeien de percentages voor social wel naar elkaar toe. De overgrote hoeveelheid jongeren betaalt liever niet voor hun nieuws, slecht 11% heeft een betaald abonnement.
Benieuwd naar alle resultaten rondom de thema’s reclames, merken, podcasts, magazines? Download dan het Grote Jongerenonderzoek 2023 hier.