Mark Vangeel (CEO TMG) zit al 25 jaar in de uitgeverswereld. Heeft in die tijd twee grote fusies meegemaakt, waar uiteindelijk het Mediahuis uit ontstond. Ondertussen behoren NRC Media, Mediahuis Limburg en TMG hier ook toe. Sinds 2017 is hij van de laatste CEO. Waar hij in deze rol het bedrijf op verschillende vlakken weer gezond moet krijgen. Een gesprek over deze expeditie, de huidige stand van zaken en hoe de toekomst van media er uit zal gaan zien.
“Als je je werkt goed doet, journalistiek gezien, kun je ook abonnementen blijven verkopen als het alleen digitaal is.”
Shownotes
DE BESTE CONTENT VAN MATTHIJS
The Untold Story of Otto Warmbier, American Hostage
NIEUWS
Elitepauper – Een boek door Freek van Kraaijenkamp
Hoe een auteur van zijn boek een mediamerk maakte en nu bovenmodaal zelfstandig een inkomen verdient.
Jongerenonderzoek 2 van Wayne Parker Kent
Wayne Parker Kent deed onderzoek naar het gedrag van jongeren. Websites zijn dood, Facebook heeft zijn intrek genomen in het bejaardentehuis. Deze en andere bevindingen licht Matthijs toe.
Will Data Teams Replace Marketing Teams in the Near Future?
Artikel van Adweek waarin de auteur zich afvraagt of bedrijven marketeers gaan omscholen of vervangen.
QUOTES
“Mediabedrijven zijn bedrijven met mensen. In deze branche kan er weinig geautomatiseerd worden, dus je werkt met mensen. Hier in moet je altijd in beweging blijven en ik denk dat het belangrijk is, dat je in een mediabedrijf, in de breedste zin van het woord, mensen zo goed mogelijk met elkaar laat samenwerken.”
“Je moet mensen met elkaar verbinden. Door ze te begrijpen en weten wat hun doelstellingen zijn. Doorhebben dat er soms hele verschillende mensen, met verschillende denkpatronen, met elkaar moeten kunnen werken. Soms, als die mensen elkaar niet begrijpen, is dat niet zo eenvoudig. Dan is het zaak dat je ervoor moet kunnen zorgen dat ze wel echt naar elkaar luisteren.”
“Wij geloven er heilig in dat je met onafhankelijke journalistiek, je iets doet in en voor de maatschappij. En, dat je met sterke merken het makkelijkst deze mensen bereikt.”
“Ik ben begonnen met een soort compressie van Telegraaf te maken, terug naar de essentie. Er waren veel losse merken, die moesten weer met elkaar verbonden worden, zodat het niet allemaal op zich staande merken bleven, maar Telegraaf er als overkoepelend merk weer zou staan. Dit gaf focus en zorgde voor betere interne organisatie.”
“We zijn echt gaan luisteren naar de klant. Zowel op consument, als B2B niveau. Niet meer klakkeloos verkopen, maar kijken naar wat hij/zijn nodig heeft en daar dan vanuit ons een plan om heen te bouwen wat er voor moet zorgen dat de klant zijn/haar doelstellingen kan behalen.”
“TMG was ook te veel corporate en te weinig echt management. Ik ben begonnen door de organisatie simpeler, platter, te maken. Daarnaast hebben we ook heel hard gewerkt aan processen en systemen. Deze machine moet heel efficiënt draaien als we willen kunnen doen, wat we willen doen. Want goed luisteren naar de klant is alleen maar effectief als intern ook alles goed functioneert.”
“Het mag niet zo zijn in bedrijven dat als afdeling A niet goed kan samenwerken met afdeling B, er dan als oplossing een afdeling C boven wordt gezet en die er dan voor moet zorgen dat A en B goed gaan samenwerken. Nee, je moet de problemen tussen A en B oplossen. Vaak is het namelijk niet omdat mensen niet willen, maar omdat er structurele problemen zijn of afspraken niet goed gemaakt zijn. Dat reorganiseren en stroomlijnen vraagt heel wat tijd en werk. Toch we hebben daar mensen in gevonden die dat met beiden handen hebben aangepakt.”
“Ondanks de moeilijke periode in het verleden van Telegraaf kwam ik toch te midden van een hele weerbare en dynamische groep mensen, die zeiden “Kom, we gaan er tegenaan.” Die houding heeft er echt voor gezorgd dat we in een jaar tijd al zulke grote stappen hebben kunnen zetten.”
“Samenwerken met je peers als mediabedrijf moet je durven doen. Op consumenten niveau zijn we soms wel concurrenten, maar op B2B niveau moet dit niet het geval zijn. Zeker niet als je er beiden beter van kunnen worden.”
“Ik denk dat we te lang in onze sterke positie geleefd en geloofd hebben. Ons niet hebben willen aanpassen en dat te lang heeft geduurd. We hebben te lang vastgehouden aan systemen en proposities die vroeger wel werkte, maar op een gegeven moment niet meer. Dan heb je ineens een grote achterstand op ervaring omtrent de klant en nieuwe werkwijzen.”
“ Ja er is een spanningsveld tussen native advertising en de journalistieke uitingen. Maar, als je daar een goed open gesprek over voert en goede afspraken over maakt, met beiden partijen, daarnaast heel de redactie meer betrekt in wat er gebeurt en je je aan de gestelde regels houdt, je ver kunt komen.
“Ik denk dat het geen zin heeft om een hoge oplagen te hebben, als een deel van je oplagen eigenlijk fake is. Fake in de zin van abonnementen verkopen met gratis producten erbij. Dat doen we helemaal niet meer. We proberen echt contact te maken met onze consument, zodat ze heel bewust de advertentie vorm zien en lezen. We gaan liever voor betrokken lezers en kopers van ons product.
“Ik ben er van overtuigd dat als we 2, 3 jaar verder zijn, hoofdredacteuren hun data analisten niet meer kunnen missen in het beslissingsproces op elk niveau. Dat de data een must is in het product juist positioneren naar wat de lezer wil.”
“Ik denk dat het nooit meer mogelijk zal zijn om achterover te leunen en te denken dat je er bent. Je moet in beweging blijven, constant blijven nadenken en samen met de organisatie kijken, en open te staan, voor nieuwe dingen. Daar haal je het meeste succes uit. De verandering zal nooit meer stoppen, dat is gewoon het tijdperk waar we nu in leven.”
“Je kunt heel veel leren van naar buiten kijken. Ik heb nog nooit zelf echt wat uitgevonden, maar wel veel dingen beter kunnen maken door te kijken naar hoe anderen het doen en dat dan op mijn eigen manier toe te passen in mijn eigen organisatie. Ik heb echt veel geleerd van anderen. Ik probeer de managementlagen dat ook aan te leren, om goed te kijken naar wat er om hen heen gebeurd en waarom. Learning vertalen naar het eigen bedrijf. Dat is een ambitie die ik in 2019 wil implementeren.”
“Je overschat altijd wat je in 1 jaar kunt doen, maar je onderschat daarentegen wat je in 5 jaar kunt doen. Meestal, als je dan terugkijkt, realiseer je je dat in 3 tot 5 jaar gigantische veranderingen mogelijk zijn.”
“Je ziet met Gen Z dat er een nieuwe beweging is. Een die wil betalen voor alleen digitaal, mits het relevant is en waarde heeft. Dat zie je met de oudere generatie niet, die denken “Als het digitaal is, moet het gratis zijn.”
“Als je je werkt goed doet, journalistiek gezien, kun je ook abonnementen blijven verkopen als het alleen digitaal is.”
DE BESTE CONTENT VAN MARC VANGEEL
Eva Jinek interviewde hockeyer Dennis Warmerdam, wie een ernstige ziekte heeft.
PS. WE NEED YOU!
Vergeet niet te stemmen op The Brief als je favoriete podcast. Je steun en stem worden door ons enorm gewaardeerd!