Deze week te gast is Boris Veldhuijzen van Zanten, CEO en founder van The Next Web. Het bedrijf dat technologie helemaal eigen heeft gemaakt. Door middel van een platform, conferenties en techhub brengen zij ‘Generatie T’ samen en inspireren zij hen. Daarnaast investeerde hij in talloze start-ups en kan met recht een internet entrepreneur genoemd worden. We spraken hem over de toekomst van technologie, de connectie tussen tech en de mens, en je kinderen opvoeden in een digitaal tijdperk.
Beste content Matthijs (01:37)
The Choice Factory: 25 behavioural biases that influence what we buy van Richard Shotton
Nieuws (06:50)
Hooked lanceert ‘text message boek’ Dark Matter
The Digital Gap Between Rich and Poor Kids Is Not What We Expected
Een Amerikaanse podcast die een sms functie gebruikt voor meer engagement
Sold in America – SMS-lijn
Interview (28:25)
– Ik heb met mijn kinderen de ‘Jamin-strategie’. Als mensen bij Jamin gaan werken, zegt Jamin niet ‘Je mag geen snoep eten’, maar ‘eet zoveel snoep als je wilt’. Na een week zijn ze ziek van de drop en eten ze nooit meer snoep. Bij mijn kinderen heb ik geen schermtijd. Ik heb gezegd gebruik het zoveel als je wil, maar er is meer in de wereld.
– Het is super makkelijk om te zeggen dat kinderen niet meer buiten komen en dat wel moeten. Maar, als je dan oprecht interesse toont en even meekijkt dan denk je, ze is gewoon met de hele wereld aan het communiceren, en met oma, huiswerk aan het maken en ze leert verschillende talen. Dat is toch eigenlijk heel interessant, daar kun je toch niet tegen zijn?
– Het is te makkelijk om iets wat je niet kent de schuld te geven.
– The Next Web is ‘a digital media company’ zeggen we wel eens. We zijn er eigenlijk net achter gekomen dat dat een beetje onze zwakke plek is, dat we niet precies kunnen zeggen wat we zijn. Want ik zeg altijd letterlijk wat we doen. We hebben een conferentie, dat is wat we doen. We hebben media, dat is wat we doen. We hebben een TechHub in Amsterdam. We hebben nog een soort consultancy service, dat is wat wij doen. Maar, de vraag die je eigenlijk wilt beantwoorden is ‘Wat beteken jij voor mensen?’
– Eigenlijk heel gek maar we hebben dus pas sinds een half jaar een marketing afdeling. We zijn heel ver gekomen op heel weinig. We hebben veel op goed gevoel gedaan. Dat was best lang expres ook. We vonden namelijk dat marketing niet iets moet zijn wat je erop plakt, maar iets wat iedereen ook echt voelt.
– Ik wil schrijven over iets wat je leven heeft veranderd, of potentieel kan veranderen.
– Als je images over technologie opzoekt, zie je waarschijnlijk plaatjes met enen en nulletjes. Terwijl technologie veel meer gaat over onze levens. Hoe dat ons beïnvloedt en ons leven de afgelopen jaren heeft veranderd. Ik vind het leuk om over technologie te praten in relatie met onze kinderen. Dus ik denk bij technologie niet aan enen en nullen, maar eigenlijk aan mensen of menselijkheid.
– Ik denk dat technologie ook ontzettend veel goeds brengt. Het is goed dat er mensen zijn die zoeken naar de nadelen, maar ik ben degene die zoekt naar de voordelen. Ik denk dat we samen een evenwicht moeten vinden.
– Ik denk dat technologie in principe goed is voor de wereld. Dat als je de som opmaakt, we erop vooruit gaan. Ik wil niet zeggen dat alle technologie helemaal perfect is. Er is zelfs een kleine kans dat we er allemaal aangaan door technologie. Dat zou heel jammer zijn en dan bied ik bij voorbaat mijn excuses aan.
Boris’ beste content (1:07:00)
Het boek Artemis, van Andy Weir, over de eerste moord op de maan.