Deze week is Laurens Vreekamp van Google News Initiative te gast. Hij bekleed daar de functie van Teaching Fellow in het News Lab. Hij helpt, steunt en faciliteert journalistieke organisaties op allerlei manieren in dit digitale tijdperk. De missie van Google is ‘informatie organiseren om het toegankelijk en bruikbaar te maken’. Journalisten delen dezelfde missie. Laurens ondersteunt hen in de vorm van workshops en presentaties op maat. Deze zijn te verdelen in de thema’s businessmodel, journalistiek en technologische innovatie. Laurens heeft eerder al zijn sporen verdiend in de journalistiek en deelt in de podcast van deze week zijn kijk op de ontwikkelingen binnen de branche.
De Beste Content van Matthijs Tielman (1.18)
De speelfilm ‘First Man’ gebaseerd op het leven van Neil Armstrong, de eerste mens die voet op de maan zette. Met Ryan Gosling in de hoofdrol en geregisseerd door Damien Chazelle bekend van de film La La Land & Whiplash.
Nieuws (5.00)
Marketing-professor Scott Galloway voorspelt dat ‘woke’ in 2019 een business-strategie wordt.
Opinie-artikel van Saurabh Parmar getiteld ‘The future of ad agencies could lie in this simple two tiered model’. Het betreft de toekomst voor reclamebureaus.
Interview gast (16.50)
De podcast ‘Live slow, ride fast’ van oud-wielrenner Laurens ten Dam vind ik inspirerend. Met name hoe slim hij zijn hyper transmediale benadering van het fietsen voor de liefhebber aanbiedt.
In verschillende landen hebben ze tegenwoordig problemen met het peilen van stemmen voor de verkiezingen. Dat is een van de issues waar de journalistiek zich in moet ontwikkelen.
Het gaat er steeds maar om dat journalist een soort liquide professional moet zijn, maar wat vandaag de tool set is, is misschien over drie jaar onbruikbaar. Voor een journalist is dit de grootste opgave. Vraag jezelf af: “Wat zijn nou m’n portable skills? En hoe ontwikkel ik dat ook weer?” Dus welke kwaliteiten en vaardigheden kan je meenemen ongeacht voor wie je werkt.
Ik geloof erin dat mensen die niet dezelfde achtergrond of expertise hebben, moeten samenwerken. Het blijkt uit onderzoek dat radio- en televisie-stations minder moeite hebben gehad om die transitie te maken, omdat die gewend waren om met verschillende disciplines te werken.
Google Earth Studio is voor journalisten handig te gebruiken. In dit programma geef je aan welke locatie je digitaal wil bezoeken of wat je wil visualiseren. Hierin kan de journalist de omgeving verkennen waar het desbetreffende nieuwsitem zich afspeelt.
In mijn workshops zorg ik altijd voor een actieve component. Uit wetenschappelijke onderzoeken over onderwijs blijkt dat mensen eerst iets moeten uitproberen voordat de diepte-vragen komen. Het is handig als ze dat dan ervaren als ik er nog ben, in plaats van dat ze achteraf het pas in de praktijk ontdekken en vervolgens met vragen zitten.
Fellow Teachers overleggen regelmatig onder elkaar. Op deze manier doen we inspiratie op voor de workshops. In het Westen kennen we allemaal The Guardian of The New York Times en de mooie dingen die zij maken. Daar draait het uiteindelijk toch om geld en resultaat. Dan is het heel interessant om iets uit Zuid-Amerikaanse landen te horen vanwege de andere mentaliteit. Deze voorbeelden delen we dus onderling en gebruiken we bij de workshops om onze klanten te inspireren.
De hedendaagse journalistiek zou er goed aan doen om meer te luisteren naar de consument en zo input te vragen. Stel bijvoorbeeld een vraag onderaan een artikel als journalist zijnde. Op deze manier ontdek je welke vragen er leven bij je publiek en op welke manier zij het nieuws het liefst tot zich nemen.
Quote Douglas Adams: “Als er nieuwe technologie is en je wordt geboren dan neem je alles voor lief wat er is. Daar verbaas je je niet over. Als je tussen de 15 en 34 jaar bent dan vind je waarschijnlijk werk in zo’n ontwikkeling. En als je 39 jaar of ouder bent dan wil je alles het liefst bij het oude laten.” Dit heeft raakvlakken met de huidige ontwikkelingen binnen de journalistiek. Volgens mij is het van alle tijden dat mensen bang zijn dat de jongere generatie het niet goed oppakt.
Toelichting op het vaak genoemde ‘Flourish’: Op een makkelijke manier data visualiseren. Bijvoorbeeld door je spreadsheets snel om te zetten in online grafieken, kaarten en interactieve verhalen.
Content Lauren Vreekamp
De speelfilm ‘White Boy Rick’ met Matthew McConaughey. Hij speelt een alleenstaande vader in Detroit, jaren ‘80. Een hele sterke film. Ik keek hem met twee vrienden in de bioscoop en iedereen in de zaal was even stil toen de aftiteling in het beeld verscheen.