Joris van Heukelom (Makerstreet) over het ondernemerschap, organisatiestructuren en natuurlijk innoveren op verschillende niveaus.

“Als de purpose van een product pas begint bij de verpakking dan gaat er iets niet goed.”

WE NEED YOU!
Vergeet niet te stemmen op The Brief als je favoriete podcast. Je steun en stem worden door ons enorm gewaardeerd!

Deze keer in The Brief hebben we Joris van Heukelom te gast. In zijn carrière werkte hij onder andere bij KPN en Sanoma Digital, om in 2011 de mediawereld vaarwel te zeggen en in te ruilen voor het ondernemerschap. Hij is de medeoprichter van Makerstreet, een full-service digital transformation agency, die niet werkt met medewerkers maar met zelfstandig ondernemers. Hierdoor vervalt de hiërarchische structuur van klassieke bureaus. Iets wat volgens van Heukelom zorgt voor meer innovatie.

Ondernemerschap: Makerstreet

NIEUWS
2018 is het jaar van branded activism. Maar hoe oprecht is dit bij vele merken? Is het ‘marketing purpose’ of ‘purpose marketing’?

Geniale awareness campagne van Uber: Waarom is het wel erg dat een keeper appt tijdens de wedstrijd, maar over bestuurders die appen maakt niemand zich druk?

Topvoetballers zijn meer dan spelers, het zijn waardevolle media assets, die voor meerdere jaren het eigendom worden van investeringsmaatschappijen na het tekenen van hun contract. De overstap van Cristiano Ronaldo naar Juventus is hiervan het bewijs.

INTERVIEW
We duiken de diepte in over onder meer het ondernemerschap, de nieuwe situatie binnen organisaties door Agile en SCRUM werken, touchpoints voor het doorvoeren van veranderingen binnen je organisatie en technologische ontwikkelen zoals Artificial Intelligence.

Joris van Heukelom, medeoprichter Makerstreet

QUOTES
“Startups zijn vaak blind voor bepaalde operaties en zaken binnen een onderneming. Startups hebben naar mijn idee ook minder te maken met het ondernemerschap. Het hebben van een goed idee is een ding, er vervolgens investeerders voor vinden is een tweede. Maar om daarna scale te creëren dat is lastig. Klanten komen echt niet zomaar op je product af. Dat gebeurt in uiterst unieke gevallen waar je een grandioos goed, nog niet bestaande dienstverlening opzet, waar iedereen op zat te wachten. De rest moet gewoon acquireren en dat kost geld.”

“Als ondernemer moet je zeer receptief zijn naar de buitenwereld en ontzettend adaptief naar je binnenwereld. Meaning, je moet met alle empathie die je hebt weten wat je klanten willen, wat je klanten doen en in welke context ze opereren. Dan moet je kijken of je hun gedrag kan modelleren richting jouw dienstverlening. Zonder ze op te sluiten, maar wel captive te houden. Anderzijds moet je de maak skills hebben om snel te kunnen toetsen en te gaan kijken naar dat wat je in de buitenwereld hebt opgevangen kunt doorvoeren in de processen rondom je product en je de functionaliteiten aanpast om zo sneller te kunnen evolueren.”

“Bij veranderingen binnen bedrijven zijn er zeven elementen van belang, waarvan de eerste drie de design thinking pillars zijn. Te noemen: Innovatie technologieën, user insights, complete understanding van het business model, cultuur, skills en gedrag.”

“Door Agile en SCRUM zijn de verhoudingen binnen de verschillende managementlagen veranderd. Iets wat veel positieve dingen met zich meebrengt, maar ook problemen omdat nog niet alles hier op is aangepast. Hoger en lager management moeten meer dezelfde taal gaan spreken, vanuit het hoger management moeten de KPI’s en andere belangrijke pillars worden geëxtraheerd naar het lager management, zodat men elkaar weer begrijpt en die vrijheid van manier van werken kan blijven.”

“Ik vond het frappant dat de doelgroep die zich elke dag weer volledig blootgeeft op social media via kanalen met zeer slechte privacy statements ging propageren tegen de Sleepwet.”

“Voor het eerst zijn er systemen, die volledig buiten de macht van landen en overheid om gaan, die de meeste impact maken. Zoals de cryptocurrencies, waar het IMF niets mee te maken heeft, en bijvoorbeeld bedrijven die afspraken met elkaar maken over killer robots, en niet met het militair industrieel complex.”

MUST CLICKS
De New York Times publiceerde een uitgebreide analyse aangaande de Nike campagne ‘Breaking Two’, waar Nike marathonlopers support om de 40km te rennen onder de twee uur. Onder andere door de Vapor Fly 4%, die claimt 4% van je tijd af te halen. Komt het zijn belofte na? (Matthijs)

Nike Vapor Fly 4%

De Belgische serie Tabula Rasa, op Netflix is een van de toffe dingen van Belgische makelij. (aldus Joris)

De animatiefilm Coco, met of zonder kind een genot om naar te kijken (Joris)

De campagne van Airbnb met de kamer van Van Gogh. Wicked slim. (Joris)