Een studie moet zo snel mogelijk worden afgerond, Generatie Z is ondernemender dan Millennials en de wereld zal in de toekomst geen betere plek worden. En een burn-out? Die wordt gezien als ‘normaal’. Dit en meer is terug te lezen in het tweede Jongerenonderzoek van mediabedrijf Wayne Parker Kent en onderzoeksbureau MediaTest.
Het onderzoek zoomt in op de verschillen en overeenkomsten tussen de Millennial (geboren tussen 1985 en 1995) en Generatie Z (geboren tussen 1996 en 2010). De vragen gaan onder andere over studie, werk, financiën, vervoer en goede doelen.
Opvallend zijn met name de antwoorden rondom het thema burn-out. Zo’n 67 procent geeft aan wel iemand te kennen die een burn-out heeft of gerelateerde klachten ervaart. “Burn-outs zijn een grootschalig maatschappelijk probleem; de begripvolle houding van jongeren tegenover dit soort issues helpt hopelijk in het bespreekbaar maken én reduceren van deze problemen”, Steven Strijbosch, hoofdredacteur van TRIBE. TRIBE is het mediamerk van Wayne Parker Kent dat zich volledig richt op Gen Z.
Het doel achter het terugkerende Jongerenonderzoek is om aannames en vooroordelen over de jongere generaties in Nederland weg te nemen. “Vaak wordt internationaal, en dan vooral Amerikaans, onderzoek over deze generaties klakkeloos overgenomen. Niemand zoekt vaak uit of dergelijke buitenlandse resultaten ook daadwerkelijk gelden in Nederland.
Via onze eigen onderzoeken brengen wij in beeld hoe Millennials en Gen Z in Nederland in het leven staan en hoe wij als marketeers met deze generaties om moeten gaan”, aldus Matthijs Tielman, Hoofd Strategie bij Wayne Parker Kent. “Een ding wordt in ieder geval duidelijk: deze generaties zijn totaal verschillend en kunnen dus niet over een kam geschoren worden. Ook constateerden we in de Jongerenonderzoeken grote verschillen tussen steden en dorpen. Dus groot internationaal onderzoek zomaar voor waarheid aannemen is te kort door de bocht”, vult Bart Kleijn, Client Director bij MediaTest aan.
In 2017 sloegen Wayne Parker Kent en Mediatest de handen ineen voor de eerste editie van het Jongerenonderzoek. De focus lag destijds op mediagebruik, online privacy, politiek, gelijkheid tussen man en vrouw, en de Randstad-bubbel.
De vragenlijst is verspreid door het netwerk van de titels van Wayne Parker Kent. Ruim 1.500 Gen Z-ers en 1.350 Millennials namen de tijd om het onderzoek in te vullen. Geïnteresseerd in de verdere resultaten van dit onderzoek? Via deze link kun je het whitepaper downloaden. Deze zal dan per mail worden toegestuurd.